top of page

Psikolojik Astroloji'de Yaralı Şifacı Chiron

"Yuvanı ruhunda taşıdığını farkettiğinde; kalbinin kilitli odaları açılmaya başlar."





Chiron, adını Yunan mitolojisindeki Santorlardan almıştır. Santorlar; yarı at-yarı insan mitolojik varlıklardır. Mitolojideki hikaye şöyledir;


Chiron; Kranos (Satürn) ile su perisi Philyra’nın çocuğudur. Kranos eşi Rhea’dan gizli at kılığına girerek Philyra ile birlikte olmuştur. Chiron, yarı at yarı insan olarak dünyaya gelir ve annesi

gözünde bir canavar olarak kabul edilen Chiron, annesi tarafından terkedilmiştir. Tanrı Apollo tarafından büyütülmüş, onun eğitimi ve gözetimi altında birçok yetenek kazanmıştır. Kahin, doktor, öğretmen ve müzisyen olarak yetişir.


Chiron antik Yunanca’da "maharetli eller’’ anlamına gelir. Kendini yaşamın anlamını bulmaya adadığı için, aynı zamanda iyi astrolog ve kahin de olur.


Chiron, Herakles bildiğimiz ismi ile Herkül ile bazı kaynaklarda savaş teknikleri öğrenirken bazı kaynaklarda ise Herkül ile birlikte savaştığı bir savaş esnasında zehirli ok ile vurulur. Ölümsüz olduğu için ölemez ama bitmek tükenmek bilmeyen bir acıyla başa çıkmak zorunda kalır. Çektiği acıları dindirebilecek bir şifanın peşine düşer ve bu arayış içinde birçok şifalı bitkinin varlığını keşfeder. Birçok dermansız derde şifa bulur. Sonunda ölümsüzlüğünü, Tanrıların ateşini Zeus’dan (Jüpiter) alıp insanlara getiren Prometheus’a hediye eder. Bu fedakarlıktan çok etkilenen Zeus(Jüpiter), Chiron’u kendi kurduğu Yay yıldız kümesinin sembolü haline getirir.


Yay haritalarımızda 9. Ev konularını anlatır. Jüpiter yönetimindedir. Dolayısıyla 9. Ev Jüpiter’in de evidir. Ve Chironda buraya aittir. Hayatımızda kendimizi en güvenli hissettiğimiz ev konusu yay burcunun olduğu yerdir.


•Peki sizce Chironun en büyük yarası nedir?

Ona büyük acılar çektiren zehirli ok mudur? Yoksa dünyaya gelir gelmez kendisinde kusur olduğuna inandırılmasına sebep olan annesi tarafından terk edilişi mi?


Tam da bu yüzden haritalarımızdaki Chiron, çok önemlidir. Her şeyden öte en büyük yeteneklerimiz onun bulunduğu eve göre belirlenir. Kendimizi ve yaşamı şifaladığımız alanı Chiron ile buluruz. Psikolojik astroloji Chironu yaralı şifacıdan çok daha derin bir boyutta ele alır. O bizim hem bildiğimiz hem de varlığını en derine ittiğimiz bilinç dışı yaralarımızı ifade eder. Eksikliğini duyduğumuz ama en çok başarılı olduğumuz alanı gösterir.


Bir nevi dert dermanıyla gelir Chironun olduğu yerde ama!

Görmeye gönüllü olmak gerekir.

Tam da bu yüzden her defasında hem seans hem eğitimlerimde “şefkatli” farkındalık yolculuğunda bahsediyorum.


Chiron’un bulunduğu eve göre yapabileceğiniz çakra çalışmalarını da aşağıda paylaşıyorum; anlatmaya çalıştığı mesajın ise doğum haritalarımızın bütününde saklı olduğunu hatırlatmak isterim;


Chiron 1. Evde:

Defne tütsüsü ve pembe kuvars birlikte kullanabilirsiniz. Kök Çakra ve Sakral Çakra Olumlamalarını tekrarlayabilirsiniz.


Chiron 2. Evde:

Sandal ağacı tütsüsü ve pembe kuvars birlikte kullanabilirsiniz. Sakral Çakra ve Kök Çakra Olumlamalarını tekrarlayabilirsiniz.


Chiron 3. Evde:

Okaliptüs yağı ve ametist birlikte kullanabilirsiniz. Boğaz Çakra ve Taç Çakra Olumlamalarını tekrarlayabilirsiniz.


Chiron 4. Evde:

Gül mayası ve kristal kuvars birlikte kullanabilirsiniz. Kalp Çakra ve 3.Göz Çakra Olumlamalarını tekrarlayabilirsiniz.


Chiron 5. Evde:

Lavanta tütsüsü ve kristal kuvars birlikte kullanabilirsiniz. Solar Plexus Çakra ve 3.Göz Çakra Olumlamalarını tekrarlayabilirsiniz.


Chiron 6. Evde:

Adaçayı tütsüsü ve ametist birlikte kullanabilirsiniz. Boğaz Çakra ve Taç Çakra Olumlamalarını tekrarlayabilirsiniz.


Chiron 7. Evde:

Sandalağacı tütsüsü ve ay taşı(her daim kullanıma uygun değildir ay fazınıza göre hangi zamanlar kullacağınıza bakmalısınız) birlikte kullanabilirsiniz. Sakral Çakra ve Kök Çakra Olumlamalarını


Chiron 8. Evde:

Sandalağacı tütsüsü ve vitrin birlikte kullanabilirsiniz. Kök Çakra ve Sakral Çakra Olumlamalarını tekrarlayabilirsiniz.


Chiron 9. Evde:

Palo Santo tütsüsü ve akuamarin birlikte kullanabilirsiniz. Taç Çakra ve Boğaz Çakra Olumlamalarını tekrarlayabilirsiniz.


Chiron 10. Evde:

Nane yağı ve pembe kuvars birlikte kullanabilirsiniz. 3. Göz Çakra ve Kalp Çakra Olumlamalarını tekrarlayabilirsiniz.


Chiron 11. Evde:

Limon yağı ve sitrik birlikte kullanabilirsiniz. 3. Göz Çakra ve Solar Plexus Çakra Olumlamalarını tekrarlayabilirsiniz.


Chiron 12. Evde:

Palo Santo tütsüsü ve akuamarin birlikte kullanabilirsiniz. Taç Çakra ve Boğaz Çakra Olumlamalarını tekrarlayabilirsiniz.



Daha detaylı bilgi ve çalışmalar için:

















bottom of page