top of page

Ayurvedik Yaşam


Ayurvedik Yaşam kökeni Hindistan olan, 5000 yıldan uzun süredir kullanılan bir yaşam tarzı sisteminin gelen adıdır. Ayurveda uygulamaları; masaj, meditasyon, yoga, reiki, çakra dengeleme, element dizimi, astroloji ve beslenme ile ruh, akıl ve beden sağlığını koruma ve iyileştirme üzerine kuruludur.


Dosha Ne Demektir?


Ayurvedik Yaşama göre, zihnimizdeki tüm duygu ve düşünceler vücudumuzda çeşitli tepkilere yol açar. Bu nedenle her bireyin; duygusal, psikolojik ve fizyolojik sağlığı bir bütün olarak ele alınmalıdır. Günümüzde GENETİK (doğuştan gelen kalıtımsal gen)/ EPİGENETİK (yaşamış olduğumuz coğrafya, ailemiz, sosyoekonomik ve kültürel yapımız) olarak adlandırılan bu psikofizyolojik dengeyi; Ayurveda, “dosha” şeklinde adlandırılmıştır.

Element Dizimi

Astroloji ve Çakra Dengeleme konusunda da üstünde durmuş olduğumuz bu element dizimi Dosha’lar konusunda oldukça belirleyici ve önemli bir rol oynamaktadır. Burada ek olarak Dosha’lar da; bilinen 4 elementin (ateş,su,toprak,hava) yanı sıra //tüm evreni saran, canlı-cansız tüm varlıkların en küçük tanesi olan atomun; içerisinde de bilimsel olarak nitelendirdiğimiz// “boşluk” da bulunmaktadır.


VATA: Boşluk - Hava

PITTA: Ateş - Su

KAPHA: Su – Toprak





Ayurvedik Beden Tipi


1. Vata Dosha: Vata enerjisi hava ile ilişkilidir. Kan dolaşımı, nefes alma, kalp atışı, sinir ve sindirim sistemi dahil olmak üzere hareketle ilgili vücut işlevlerimizi kontrol eder.

Vata Zihin-Beden Tipinin Özellikleri: Baskın bir enerji olarak Vata'ya sahip bir kişi ince bir yapıya sahiptir ve genellikle aktif, hevesli, hayalperest, heveslidir ancak unutkan ancak kolayca yorulur. Düzensiz açlık ve uyku düzenleri, ruh hali dalgalanmaları ve endişelenme eğilimi vardır. Vata baskın insanların cildi çoğunlukla kuru ve koyu halkalara eğilimlidir.

Vata Dengesizliği: Vata mükemmel olduğunda, kişi genellikle yaratıcıdır ve canlılık ile doludur, ancak dengesizlik korku ve endişe yaratabilir. Ayrıca vücudunuzdaki Vata dengesizliği şişkinliğe, açıklanamayan ağrıya, kırılgan kemiklere, artrite(eklem iltihabı) ve Alzheimer'a yol açar.

2. Pitta Dosha: Pitta enerjisi ateşle ilişkilidir ve metabolizmayı ve vücudumuzun sıcaklığını kontrol eder.


Pitta Zihin-Vücut Tipinin Özellikleri: Baskın Pitta dosha'ya sahip bir kişi, orta yapılıdır ve genellikle güçlü, girişimci, açık ve entelektüeldir, güçlü bir sindirime ve keskin bir açlığa ve susuzluğa sahiptir, ancak stres altında öfke ve huzursuzluğa karşı da savunmasızdır. Pitta baskın insanların cildi çoğunlukla açık renkli, pembe ve çilli olur. Pitta Dengesizliği: Pitta dosha stabil olduğunda, kişi genellikle memnun ve entelektüeldir, ancak bir dengesizlik asit hazımsızlığına, cilt problemlerine, kan ve karaciğer sorunlarına, kalp rahatsızlıklarına, ülserlere ve sık sık öfke nöbetlerine yol açabilir. 3. Kapha Dosha: Kapha enerjisi toprakla ilişkilidir ve kaslarınızı, yağlarınızı, tendonlarınızı, bağlarınızı ve kemiklerinizi oluşturmayı kontrol eder.

Kapha Zihin-Beden Tipinin Özellikleri: Kapha zihin-vücut tipine sahip bir kişi, güçlü bir yapıya sahiptir ve sorumluluklarını yerine getirirken genellikle yavaş ancak sabittir, rahat ve havalı bir kişilik sergiler, yavaş öğrenen ancak iyi bir hafızası vardır, sevecen, hoşgörülü, kayıtsız, ancak bazen derin uyku, hafif açlık, yavaş sindirim, geç karar verme ve obeziteye yol açan duygusal yeme eğilimi vardır. Kapha baskın kişilerin derileri genellikle pürüzsüz, kalın, yağlı ve kolayla bronzlaşacak türdendir.


Kapha Dengesizliği: Kapha dosha mükemmel olduğunda, kişi sevgi ve bağışlama yayar, ancak dengesizlik durumunda, kişi ve hayata karşı güvensiz hissederler. Fiziksel olarak, Kapha dosha dengesizliği obezite, astım, diyabet, depresyon ve kanserli büyümeye dönüşür.


Comments


bottom of page